Com podem fer un iglú?

1er.

MATERIAL: per fer un iglú necessitem un equip de 4 a 10 persones. Cada equip tindrà, com a mínim, dues pales rectes, o palons de jardiner, un parell de xerracs, plàstics gruixuts per cobrir tot el terra i piquets. Prepareu a consciència tot el material indicat i no feu curt.

EQUIP PERSONAL: guants de goma gruixuts - els trobareu en botigues de roba de feina -, botes, descansos o botes d'aigua per estar moltes hores sobre la neu; roba d'abrigar que us permeti treballar amb comoditat.

2on.

Trieu un lloc planer, obac, sense risc d'allaus i discret. Procureu, però, que sigui visible des d'algun camí o carretera i que tingui uns 40 cm de neu, com a mínim. marqueu sobre la neu una circumferència i trepitgeu-la a consciència. Calculeu la mida d'iglú mínim per encabir-vos-hi tots.

3er.

Obriu una pedrera al costat de l'iglú. on la neu sigui ben compacta. Caveu una rasa d'uns 40 cm de profunditat i uns 3 m de llargada. Amb el xerrac talleu un primer bloc de secció quadrada d'uns 30 cm d'aresta i uns 60 cm de llargada. A poc a poc farem blocs més petits.

                              

4r.

Amb l'ajuda de les pales traurem el primer bloc. Els següents blocs sortiran més fàcilment. Procureu no fer talls ni petjar el front de la pedrera.

5è.

                           

Organitzeu-vos, repartiu-vos per torns el treball de tallar blocs, transportar, rejuntar col.locar els blocs.

Poseu cada bloc amb cura, premsant-lo contra el bloc anterior, que quedarà al costat. Cal que algú us subjecti el darrer bloc col.locat per evitar que es mogui. No feu pisos de blocs sinó una espiral. Com una pela de taronja.

Procureu trencar els junts a cada volta i aneu decantant decididament els blocs cap a l'interior a partir de la segona volta. No tingueu por que caiguin. Amb la serra repasseu cada bloc perquè agafi una forma de falca - tronc piramidal així cada bloc quedarà travat pel del seu costat. Cal, però, que algú subjecti sempre el darrer bloc col.locat.

6è.

                            

No feu la porta fins que tingueu bastant avançat l'iglú. Convé que el forat quedi una mica enclotat i així no entrarà el fred. Orienteu la porta aigües avall.

Tapeu els junts amb neu, no hi deixeu cap escletxa.

Quan resti només un forat d'uns 60 cm, talleu un bloc llarg, amb els extrems esbiaixats col.loqueu-lo com un travesser de cap a cap del forat. Sobre aquest bloc podeu apuntalar-ne d'altres més petits fins a tancar tota la volta. A continuació cobriu amb neu el cim de l'iglú i acabeu de rejuntar-lo per complet.

 

 

                                          
                          
                                

7è.

I per fi, a dormir-hi! -les motxilles dormen fora- hi ha poc espai !!; Sempre podem fer noves amistats. L'iglú s'escalfarà amb el; caliu humà no encengueu foc ni fumeu a l'interior. Guardeu una pala i un xerrac a l'interior per si una nevada nocturna us tapés l'entrada. Feu-vos fotografies!

Associació de Constructors d'Iglús de Catalunya.

E-Mail : ohmamiglu@hotmail.com

Il.lustracions:  Quim Bou